Aktuelno!!!

http://www.nbks.org.rs/Vesti-i-doga%C4%91aji/promocija-nebeskih-rukopisa.html


 NOVA POETSKA KNJIGA SNEŽANE ČKOJIĆ
ponedeljak, 10 jun 2013 10:34
logoJuče,  u izdanju „Apostrofa“  iz Beograda čiji je urednik mr Srba Ignjatović, u biblioteci „Šum vremena“, pojavila se nova pesnička knjiga Valjevke Snežane Čkojić pod nazivom “Nebeski rukopis”. Recenzent ove knjige je Ljubomir Ćorilić. Ilustracija korica: Jean Scuderi, dizajner i slikar iz Francuske.
        Ljubomir Ćorilić između ostalog kaže: „Nebeski rukopis“ je knjiga odmakle pesničke mladosti, ali dovoljno promišljena da najavi „profilisanje“ evidentnog pesničkog dara. Ne baveći se eksperimentalnim modeliranjem, knjiga je strukturno organizovana kao jedinstven rukopis, tematski usmerena na večnu poetičku matricu, a izražajno (formom i jezikom, pre svega) opredmećena kao svesno oblikovani model.
Uspela je ova pesnikinja da kroz celu knjigu provuče lirsku liniju koja, u prvom, a naročito u drugom delu, dobija naglašeni misaoni ton...“

    Nebeski rukopis biće promovisan u gradovima  širom Srbije ali i u Sloveniji, Makedoniji i BiH. Više informacija o Nebeskom rukopisu i datumima promocija možete pratiti na blogu Snežane Čkojić:   http://snezanackojic.blogspot.com/
preuzeto sa sajta www.ugradu.info/
У Организацији Народне библиотеке Осечина, 11.12.2012. године у 18 часова, одржаће се књижевно вече Снежане Чкојић, песникиње из Ваљева. 
Снежана ће представити своју збирку песама „Свитање у Мидгарду“, као и песме које ће се наћи у наредној збирци поезије, која ће изаћи из штампе крајем јануара 2013. године.
Гост књижевне вечери је Светлана Петронић – Председник Књижевне заједнице Ваљева, која ће говорити о Снежанином досадашњем стваралаштву као и даљим плановима заједнице.
Водитељ програма је диреткор Библиотеке Ана Ивковић, а публика ће имати прилику да ужива како у стиховима тако и у музичком делу програма.

Добродошли!  
MJETNOST BEZ GRANICA: DŽENANA ŠEHANOVIĆ I SNEŽANA ČKOJIĆ - Inteview

         Snežana Čkojić i Dženana ŠehanovićNa prvim regionalnim pjesničkim susretim koji su se u našem gradu održali od 29. 11. do 1. 12. 2012. pored eminentnih pjesničkih imena, u muzičkom dijelu završne književne večeri u „Islahijjetu“ nastupila je vokalna solistica iz Srbije koja se uspješno bavi operskim pjevanjem, Valjevčanka Snežana Čkojić i brčanski wunderkind, pijanistica Dženana Šehanović.
Iskoristili smo vrijeme u pauzi pred nastup te sa ovim vrsnim umjetnicama porazgovarali o njihovim počecima, uzorima, životu te planovima za budućnost, ali i o drugim interesantnim stvarima.

Malo je čudno da se vas dvije nađete u Brčkom na zajedničkom nastupu a ni jedna ne živi ovdje. Kako je uopšte došlo do ove saradnje?

Snežana: Ko još veruje u čuda? Mislim da se to jednostavno namesti baš onako kako je moralo biti. Stvari se podudaraju, stvari se dese. Tako je bilo i sa ovom saradnjom, ovo je moderno doba tehnologije, lakše se uspostavljaju veze sa novim prijateljima i te veze se dalje šire. Konkretno za ovaj spoj je „kriv“ gospodin Hakija Karić, jedan od organizatora ove pesniče manifestacije koji poznaje i mene i Dženanu, i hvala mu na tome.

Dženana:  Kontaktirali su me organizatori i predložili da Snežana i ja napravimo zajednički nastup. Vrlo brzo smo preko interneta stupile u kontakt i ostvarile saradnju, a budući da je ona talentovana i svestrana umjetnica, to je na kraju rezultiralo odličnim performansom koga ćemo pokazati mojim dragim Brčacima.

Recite nam nešto o svojim počecima. Od kada postoji interes za muziku i da li se sjećate vaših uzora iz tih početničkih dana?

Snežana:Muziku volim otkad znam za sebe, a konkretno kada sam počela pevati ili drugačije rečeno, kada sam otkrila da imam talent za opersko pevanje bila  sam u srednjoj školi, međutim tada nisam imala mogućnosti da školujem svoj glas, pa sam krenula na hor. Kasnije me život odveo nekim drugim putevima/profesijama, ali muzika je apsolutno bila i ostala moja velika ljubav i san. Uzora ima puno a i oni se vremenom i menjaju, ali evo navodim neke: Renata Tebaldi, Mirella Freni, Joan Sutherland, Monserrat Caballe...

Dženana:Klavir sam počela svirati sa 4 i po godine, ne mogu reći da sam odmah imala uzor, takođe, s vremenom su mi se uzori mijenjali, ali generalno sam se divila pijanizmu Evgeny Kissin-a, Marte Argerich. Takođe su me se dojmili i  Yundi Li i Nikolai Lugansky.


Kako mi je poznato vi ste prilično uspješne i već poznata imena u sredinama gdje živite ali i šire. Za vas se Snežana čulo prije nekoliko godina kada ste oduševili(i rasplakali) žiri u poznatom tv šou programu „Ja imam talenat“. Recite nam nešto o tom iskustvu.

Snežana: Da, bila sam učesnik poznatog šou programa „Ja imam talenat“ i to 2009. godine. Rasplakala sam jednog člana žirija, to je istina, a stigla sam do trećeg kruga, tj. selekcije za polufinale. Međutim, to me nije obeshrabrilo da nastavim sa vanrednim pohađanjem muzičke škole u Valjevu i kasnije da uzimam časove operskog pevanja i ponovo neko vreme pevam u horu, a povremeno i nastupam po Srbiji.

Ipak, Dženana je u struci dok se vi bavite i drugim poslom i pjevanje vam nije glavno zanimanje, pa vas pitam da li bi voljeli da možete da se bavite samo pjevanjem?

Snežana: Volela bih da mogu da se bavim samo pevanjem ali sam svesna da je to teško izvodljivo, tako da ne treba puno maštati jer znamo da, nažalost, malo umetnika živi od svoje umetnosti, a danas se svašta nešto naziva umetnošću i neki od toga jako dobro žive. Ono što bih ja sada najviše želela je dovoljno sredstava da privatno nastavim školovati svoj glas.

Vas Dženana želim pitati šta konkretno radite? Znam da ste pokušali naći zaposlenje u našem gradu ali ste naišli na brojne prepreke. Ipak,  za vas ima mjesta tamo gdje cijene ono što ste do sada postigli kao vrsna umjetnicu i sada pedagog, pa me interesuje da li se pored profesionalnog angažmana i dalje muzički obrazujete i usavršavate?

Dženana:  Da, trenutno radim u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli, kao profesor klavira. Ove godine sam upisala i doktorski studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Čini mi se da ste se na prvu našle i da djelujete prilično uvježbano iako ste za to imale malo vremena. Je li to profesionalna rutina ili jednostavno odgovarate jedna drugoj?

Snežana: Vežbanja  nikad dovoljno,  ali Dženana je veliki profesionalac i čim sam je prvi put čula kako svira znala sam da ćemo se lako dogovoriti i uklopiti, trema je sama od sebe nestala. Naravno, uvek može bolje  i jako je dobro kada se može često vežbati i imati svoj korepetitor,  no,  ja sam jako zadovoljna ovom saradnjom tj. kako je sve to spontano i lepo ispalo.

Dženana:Mislim da je i jedno i drugo. Osim profesionalne rutine, kako ste rekli,  Snežana i ja se dobro razumijemo, prihvatamo savjete i prijedloge jedna od druge, trudimo se da izvučemo maksimum iz onoga što radimo.

Uživam gledajući kako se zabavljate i sve mi govori da je ovo tek početak jedne plodne zajedničke saradnje. Šta mislite o tome?

Snežana: Meni će biti čast da ponovo sarađujem sa Dženanom, ako za to bude prilike i radujem se tome.

Dženana:  Jako se veselim našoj budućoj saradnji. Smatram da smo „dobitna kombinacija“ i jedva čekam neki naš cjelovečernji koncert.

Ako budu neke konkretna ponuda hoćete li se odazvati na poziv da nastupate zajedno??

Snežana: Ako bude ponuda, razmotrićemo ih i naravno dogovoriti se oko daljih koraka. Smatram da se treba što više kretati, nastupati, jer tako se skuplja iskustvo a samim tim umetnik postaje bolji u tome što radi. Još ako se osobe energetski poklope ili žargonski rečeno „skontaju“, to je onda pravi znak da treba da nastave saradnju.

Dženana:Što se mene tiče, veoma rado.

Želim vam puno uspijeha u profesionalnom radu kao i u životu i nadam se da će brčanska publika uskoro imati priliku da vas gleda na nekom nastupu, možda čak i na zajedničkom koncertu.

Snežana:Hvala puno, iskreno se nadam i radujem ponovnom susretu sa Brčacima i sa dragom, talentovanom i harizmatičnom Dženanom. Srdačan pozdrav!

Dženana:  Hvala Vama. I ja se nadam da će uskoro biti novih nastupa na kojima će brčanska publika moći uživati u klasičnoj muzici.


Biografije:


Snežana ČKOJIĆ:
Rođena 1984. godine, u Valjevu.

Diplomirala na VIPOS, Valjevo, Elektronsko poslovanje.

Poezija joj je zastupljena u više književnih časopisa i zbornika u Srbiji i šire.

Dobitnica I nagrade na Književnim susretima u Smederevskoj Palanci 2011. godine. Predstavnik Srbije 2009. i 2010. godine na „Karamanovim poetskim susretima“u Makedoniji.

Član Književne zajednice Valjeva, i Art grupe Akt iz Valjeva.
Do sada objaviladvijezbirke pjesama:
„Duša hodi kroz vetar“, (Intelekta) Valjevo, 2007.
„Svitanje u Midgradu“,(Liber) Beograd, 2009.

Zaljubljenik u operu. Vanredno završila muzičku školu i pohađala časove operskog pjevanja.


Dženana ŠEHANOVIĆ
Rođena je 1991. godine u Brčkom.

Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi prof. Tanje Hubber. Po povratku u domovinu (1997.) školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu, u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i za Vijeće Evrope. Nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, orkestrom HGZ-a i ansamblom Zagrebačkih solista.
2001.g. položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum - Salzburg, Austrija. 2005. položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student.
Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2010.godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno je na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Dobitnica je 18 državnih i međunarodnih nagrada i priznanja(Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju "Zlatko Grgošević", Zagreb, Hrvatska 2006.g. • Posebna nagrada Euro Unit-a za najboljeg studenta klavira Umjetnicke akademije Osijek, Hrvatska 2008 .g. • Dobitnica Rektorove nagrade sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska, 2010.g., itd.)
Na preporuku bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, g. Stjepana Mesića, 2006.g. dobila je Hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.


                     Detalj sa nastupa u Islahijjetu otisak.ba@gmail.com

 

 

 

 http://www.otisak.ba/index.php/Kultura/zavreni-prvi-regionalni-pjesniki-susreti-u-brkom-f.htmlНема коментара:

Постави коментар